اضطراب فراگیر چیست؟
اختلال اضطراب فراگیر (GAD) به نگرانی بیش از حد و غیر قابل کنترل گفته می شود. این نگرانی در روزهای پر تنش در زندگی وجود دارد. اما وقتی بیشتر از شش ماه طول می کشد، هشدار دهنده می شود . اگر شما هم احساس می کنید که نگرانی بیش از حدی راجع به موضوعات زندگی خود دارید، این متن را بخوانید.
نشانه های اضطراب فراگیر چیست؟
سستی، بی حالی، تحریک پذیری، مشکلات خواب، عدم تمرکز و مشکل در حافظه از نشانه های معمول اضطراب است. گرفتگی ماهیچه ها و تنگی نفس هم می تواند دلایل وجود اضطراب در فرد باشد. این نشانه ها در افراد مختلف به شکل های متفاوتی بروز می کند. برای تشخیص این که یک فرد مضطرب است یا خیر، باید علائم مختلفی در او بررسی شود.
اضطراب غیر قابل کنترل چیست؟
افرادی که به اختلال اضطراب فراگیر دچار هستند، نسبت به سایر افراد بیشتر نگران می شوند. آن ها نگران چیزهایی می شوند که شاید اصلا نگران کننده نباشد. آن ها معمولا نمی توانند به این نگرانی غلبه کنند و خودشان را آرام کنند.
از کجا بفهمیم اضطراب داریم؟
اگر می خواهید بدانید که فرد مضطربی هستید یا نه، این سوالات را از خودتان بپرسید؟
۱- آیا نسبت به آدم های دور و برتان بیشتر احساس نگرانی می کنید؟
۲- آیا بقیه آدم ها هم می گویند که شما خیلی مضطرب هستید؟
۳- وقتی همه چیز خوب است، باز هم احساس نگرانی می کنید؟ به عنوان مثال، وقتی هیچ کس از اعضای خانواده مریض نیست، آیا باز هم نگران سلامتی آن ها هستید؟
۴- آیا همیشه تلاش می کنید تا سر خودتان را گرم کنید؟
۵- آیا وقتی یک فکر نگران کننده به ذهن تان می رسد، می توانید آن را به تنهایی مهار کنید؟ می توانید به آسانی آن فکر را از ذهن خودتان دور کنید؟
علائم اضطراب فراگیر
افراد مضطرب، همیشه نگران اتفاتاتی هستند که ممکن است در آینده رخ بدهد. آن ها همیشه از خود می پرسند، چه می شود اگر اتفاقی بیفتد. به مثال های زیر توجه کنید.
مثال ۱
چه می شود اگر در ترافیک گیر کنم و دیر به محل کارم برسم؟
رئیس من عصبانی می شود و ممکن است مرا اخراج کند. اگر دوباره نتوانم شغلی پیدا کنم چه اتفاقی می افتد؟ همه اعضای خانواده و فامیل، من را به عنوان یک فرد شکست خورده می شناسند. چه کار باید بکنم؟
مثال ۲
می خواهم برای آشپزخانه پرده جدیدی بخرم.
چه می شود اگر بعد از خریدن پرده ارزان تر یا بهتری پیدا کنم؟ چه می شود اگر پرده ای که می خرم با بقیه مبلمان خانه، هماهنگ نشود. نه، من نمی توانم خرید مناسبی انجام دهم.
مثال ۳
می خواهم با دوستانم به سینما بروم.
چه می شود اگر فیلمی که در حال اکران است، فیلم خوبی نباشد؟ اگر آن را دوست نداشته باشم چی؟ اگر فیلمی که در سالن دیگری در حال پخش است، بهتر باشد چی؟
افراد مضطرب چه نگرانی هایی دارند؟
بررسی دلایل نگرانی افراد مضطرب نشان داده است که آن ها معمولا موضوعات نگران کننده مشابهی دارند. به شما تعدادی از این موضوعات را می گویم. اگر احساس می کنید شما هم، چنین نگرانی هایی دارید، حتما از یک مشاور مجرب برای حل آن کمک بگیرید.
نگرانی درباره مسائل کاری یا درسی
- اگر امتحانم را پاس نکنم، چی؟
- اگر شغل مناسبی را انتخاب نکنم، چی؟
- اگر گزارشم را به موقع تمام نکنم، چی؟
نگرانی درباره اعضای خانواده و دوستان
- اگر والدینم از هم جدا شوند، چی؟
- اگر بچه ام در زمان بازی آسیب ببیند، چی؟
- اگر پارتنرم به من خیانت کند، چی؟
- اگر با دوستانم بیرون بروم و به آن ها خوش نگذرد، چی؟
نگرانی درباره سلامتی
- اگر سرطان یا بیماری صعب العلاج بگیرم، چی؟
- اگر همسرم را در تصادف از دست بدهم، چی؟
نگرانی درباره آینده و جهان
- اگر طوفان شدیدی بیاید، چی؟
- اگر وقتی بازنشسته شدم، پول کافی نداشته باشم چی؟
تشخیص اضطراب فراگیر
یکی از ویژگی های بارز افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، تفکر زنجیره ای است. یعنی وقتی یک موضوع نگران کننده برای آن ها به وجود می آید، زنجیره ای از افکار منفی را در ذهن خود پرورش می دهند.
به مثال زیر توجه کنید:
شما می خواهید یک گزارش کاری را برای رئیس تان بنویسید.
اولین نگرانی این است که آیا به موقع آن را تمام می کنم؟ اما نگرانی هایی که در پی آن می آید می تواند مختلف باشد:
– اگر گزارش من خوب نباشد، چی؟
– اگر رئیس مرا اخراج کند، چی؟
-اگر نتوانم شغل دیگری پیدا کنم،چی؟
این زنجیره نگرانی می تواند باز هم ادامه پیدا کند، مثلا ممکن است از خودتان بپرسید:
-اگر پول نداشته باشم که صورت حساب ها را پرداخت کنم،چی؟
-اگر مجبور بشوم خانه ام را خالی کنم، چی؟ کجا باید زندگی کنم؟
-بدون پول چطور بچه ها را به دانشگاه بفرستم؟
این نگرانی می تواند تا ابد ادامه پیدا کند. اما بهتر است قبل از اینکه این نگرانی ها به کار شما لطمه بزند، اضطراب خود را برای همیشه و به صورت قطعی درمان کنید و سپس نوشتن گزارش کاری خود را آغاز کنید.
حتما بخوانید: اختلال اضطراب و حقایقی درباره آن
آیا اضطراب فراگیر خطرناک است؟
اضطراب فراگیر باید درمان شود. چون می تواند زمینه ساز بیماری های دیگر شود. سستی و بی حالی در افراد مضطرب، باعث می شود که آن ها کم کم از حضور در اجتماع کنار گذاشته شوند. این می تواند باعث افسردگی افراد شود. هم چنین نگرانی های ذهنی متعددی که فرد دارد، می تواند اختلالات دو قطبی یا شیزوفرنی را برای فرد مضطرب ایجاد کند.
ویژگی های افراد مضطرب
افرادی که دارای اختلال اضطراب هستند، در زندگی روزمره، رفتارهای خاصی را نشان می دهند.
ایده آل گرایی
افرادی که اضطراب دارند، می توانند ایده آل گرا هم بشوند. آن ها ممکن است یک گزارش کاری را بارها و بارها بخوانند، روی فونتی که در گزارش به کار گرفته اند یا روی انتخاب رنگ برای یک پاور پوینت، ساعت ها وقت صرف کنند. در حالی که شاید این حساسیت ها تاثیر چندانی روی عملکرد کاری آن ها نداشته باشد.
ترس از عدم قطعیت
هر اتفاق ناگهانی در زندگی افراد مضطرب می تواند به شدت آن ها را به هم بریزد. آن ها برای اینکه احساس آرامش کنند، حتما باید از همه چیز در زندگی شان مطمئن باشند. به خاطر همین هم هست که ساعت ها وقت برای برنامه ریزی و تهیه لیست کاری صرف می کنند.
چک کردن مدام
آن ها بارها و بارها متن یک پیام یا ایمیل را چک می کنند تا مطمئن شوند، غلط املایی ندارد. در طول روز بارها و بارها با پارتنر خود تماس می گیرند تا مطمئن شوند رابطه آن ها هنوز با هم خوب است .
ناتوانی در تصمیم گیری
آن ها نمی توانند به راحتی تصمیم بگیرند، چون نگرانی پشیمانی بعدی هستند. برای هر تصمیم کوچکی باید ساعت ها وقت صرف کنند، نظر افراد را بپرسند. شاید هم در آخر تصمیم گیری های مهم را به دیگران واگذار کنند.
مشغول کردن خود
افراد مضطرب همیشه در حال کار کردن هستند. آن ها می خواهند همیشه سرشان شلوغ باشد. چون نمی خواهند به مسائل نگران کننده فکر کنند. اما این نگرانی همیشه راهی برای خودش باز می کند. شب ها که در تختخواب دراز کشیده اید، همه نگرانی ها یک دفعه ای به شما هجوم می آورند.
آیا اضطراب درمان دارد؟
گیاهان دارویی برای رفع اضطراب
اگر اضطراب درمان نشود، می تواند منجر به بیماری های جسمی و روانی زیادی شود. ممکن است راه های مختلفی را برای درمان اضطراب امتحان کرده باشید. داروهای گیاهی برای درمان اضطراب خیلی توصیه می شوند. بهتر است از مصرف خودسرانه آن ها خودداری کنید. داروهای گیاهی آن قدرها هم بی خطر نیستند. از طرف دیگر، این داروها فقط علائم اضطراب را کاهش می دهند. ولی آن را درمان نمی کنند.
دارو درمانی
همیشه داروهای گیاهی، به آرام کردن شما کمک نمی کنند. افرادی هم هستند که ممکن است به مصرف داروهای شیمیایی روی بیاورند. این داروها به شدت اعتیاد آور هستند. شما برای رفع اضطراب مجبورید همیشه این داروها را بخورید. چون قطع دارو خودش یک عامل ایجاد کننده اضطراب است.
ورزش درمانی
یوگا و ورزش های هوازی می توانند تمرین خوبی برای کاهش اضطراب شما باشند. اما به شرطی که آن ها را مرتب انجام دهید.
اصلاح سبک زندگی
کاهش مصرف کافئین، تنظیم زمان خواب، خواب کافی در طول شب، ترک کردن سیگار، کاهش وزن (البته بدون رژیم های غذایی نادرست و سخت) می تواند به شما کمک کند تا اضطراب خود را کاهش دهید.
مدیتیشن
مراقبه، آزاد سازی ذهن یا مدیتیشن راهی موثر برای کنترل افکار منفی و غلبه بر اضطراب است. مدیتیشن علاوه بر درمان اضطرابٰ، مزایای بسیار زیادی در زندگی شما دارد. به همین خاطر، می خواهم شما را به یک تجربه بی نظیر از مدیتیشن دعوت کنم.
مدیتیشن با واقعیت مجازی
واقعیت مجازی، در واقع یک محیط شبیه سازی شده کامپیوتری است. در این محیط سه بعدی، شما می توانید در محیط های مختلف حضور داشته باشید. مثلا یک جنگل سر سبز که در آن با حیوانات بازی می کنید. پا به پای گوزن ها می دوید. پروانه ها را دنبال می کنید. به آواز پرندگان گوش می دهید.
شاید هم دوست داشته باشید که داستان بشنوید. خودتان را در یک خانه آرام ببینید. شما در حال گوش دادن به داستان مورد علاقه خود هستید.
مزیت مدیتیشن با واقعیت مجازی
شما در تمام مدت مدیتیشن با واقعیت مجازی، احساس آرامش می کنید. هیچ اضطرابی در ذهن شما وجود ندارد. هیچ موضوعی برای نگرانی نیست. شما در آرامش کامل هستید.
وقتی شش تا هشت جلسه درمانی را با واقعیت مجازی گذراندید، دیگر هیچ اضطرابی غیر قابل کنترلی در زندگی نخواهید داشت.
مدیتیشن با واقعیت مجازی را کجا تجربه کنم؟
کلینیک تخصصی واقعیت مجازی پیلوسکا، جایی است که می توانید این مدیتیشن استثنائی را تجربه کنید. روان درمانگرهای مجرب این مرکز، ابتدا با درمان های شناختی رفتاری، دلیل اضطراب شما را پیدا می کنند. سپس آن ها شما را به دنیای مدیتیشن با واقعیت مجازی دعوت می کنند.
منابع
نگارنده و مترجم: سیمین معروف