علائم افسردگی | VR تراپی و درمان افسردگی

vr تراپی و درمان افسردگی

VRتراپی و درمان افسردگی
0

درمان افسردگی بواسطه VR تراپی

 

اجازه ندهید اختلالاتی همچون تشویش و اضطراب، تروما (ضربه روحی) و یا ترس ها شما را از زندگی دلخواه تان دور کند.

گاهی اوقات ممکن است افسردگی ریشه در اختلالات دیگری داشته باشد، اختلالاتی همچون دو قطبی بودن و یا اختلالات شخصیتی و یا ممکن است به شکل حادی باشد که سال ها همراه بیمار بوده است – و یا پس از به دنیا آمدن فرزندی نمایان شود که از آن به عنوان افسردگی پس از زایمان یاد می شود. صرف نظر از دلیل به وجود آمدن آن، افسردگی می تواند تاثیرات مخرب و سوئی بر حال خوب و زندگی شما داشته باشد. علائم افسردگی در افراد مختلف، متفاوت است و امروز از VR تراپی در درمان افسردگی استفاده می شود.

 

آشنايي با بيماري تروما

 

 

  • علائم افسردگی و تاثیرات آن

افرادی که از بیماری افسردگی رنج می برند ممکن است علائم و نشانه های مختلف و گسترده ای را تجربه کنند؛ ولی به نظر می رسد عموما نوعی حس ناراحتی و نا امیدی بر تجربیاتشان سایه افکنده است. بطور قابل توجهی تاثیر این بیماری بر خواب و خوراک افراد متفاوت است. برخی افراد بطور مکرر دچار اضافه وزن شده و یا بیش از حد معمول می خوابند؛ برخی دیگر ممکن است علائمی همچون کاهش وزن و یا بی خوابی را تجربه کنند. صرف نظر از این که چگونه علائم افسردگی بروز پیدا می کند، اغلب افسردگی بر زندگی عادی افراد تاثیر گذاشته و به آن ها اجازه نمی دهد که آن طور که می خواهند زندگی سالمی داشته باشند؛ و حتی گاهی اوقات تاثیر افسردگی آن چنان شدید می شود که فکر خودکشی و اقدامات متعاقب آن از بیمار سر می زند.

جهت دستیابی به تعاریف ارائه شده درباره علائم افسردگی، می توانید به سایت ” موسسه ملی سلامت ذهن “، صفحه مربوط به افسردگی، مراجعه نمایید : NIMH DEPRESSION

  • VR تراپی و درمان افسردگی

به مجرد اینکه به کمک VR تراپی درمان بیمار را شروع کنیم، درمان گر مدت زمانی را به شناخت و تشخیص تمامی مواردی که ممکن است با افسردگی مرتبط باشد، اختصاص می دهد. طی فرآیند درمان، به بیمار کمک می کنیم تا بهترین روش درمانی مورد نیاز مشخص شود؛ آیا ترکیبی از داروهای ضد افسردگی و VR تراپی مناسب وضعیت وی می باشد؟ چرا که اغلب این امر در درمان وضعیت های مختلف افسردگی نتایج مثبتی به همراه دارد. به احتمال زیاد برای اینکه درمان گر بتواند به بیمار کمک کند تا بخش هایی از زندگی اش را که تحت تاثیر افسردگی قرار گرفته، بازسازی و اصلاح نماید، درمان رفتاری – شناختی را که از آن با نام CBT یاد می شود، شروع می کند.

درمان افسردگی بواسطه vr تراپی
vr تراپی و درمان افسردگی

در صورتی که درمان گر به این نتیجه برسد که افسردگی بیمار به وضوح تحت تاثیر اختلالات دیگری قرار دارد، اختلالی مانند تشویش و اضطراب، ممکن است از تکنولوژی واقعیت مجازی بعنوان بخشی از دستاورد رفتاری – شناختی در چالش های بیمار استفاده نماید. با این حال VR تراپی به درمان های نوین و نوید بخش در زمینه افسردگی نیز نظارت دارد؛ درمان هایی که در آن از تکنولوژی واقعیت مجازی با هدف کمک به افراد جهت اصلاح عادت های خود آگاهی و خود مراقبتی استفاده شده و برای کمک به تسکین برخی گونه های افسردگی نشان داده می شود.

در این مطالعات، سیستم واقعیت مجازی این امکان را برای مراجعین فراهم می سازد تا عملکرد و رفتار خود و دیگران را از چشم انداز های متفاوت دنیای مجازی که در حالت عادی امکان دیدن آن ها وجود ندارد، مشاهده کنند. هر چه میزان شواهد بدست آمده افزایش یابد، دستاوردهای تائید شده مورد قبول واقع می شوند تا بتوان بهترین نتایج را در درمان افسردگی و سایر اختلالات رفتاری ارائه نمود.

 

  • روش های درمانی به کمک VR تراپی

در حال حاضر در شاخه درمانی از سیستم واقعیت مجازی به روش های مختلفی استفاده می شود که این روش ها شامل “درمان آشکار یا نمایشی بواسطه واقعیت مجازی ” (VRET) و ” درمان شناختی بواسطه واقعیت مجازی ” (VRCT) می باشد.

 

  • درمان آشکار یا نمایشی بواسطه واقعیت مجازی (VRET)

فرآیند درمان آشکار یا نمایشی به این صورت است که بیمار در معرض جسم مورد نظر و یا در موقعیت مربوطه قرار می گیرد تا واکنش ناخواسته ای از خود نشان دهد، مثل حس ترس یا تشویش. درمان گر از سیستم واقعیت مجازی جهت ایجاد شبیه ساز موقعیت و یا جسم واکنش برانگیز استفاده می کند که می توان آن را به شیوه مطمئن تر و کنترل شده تری نشان داد. قرار دادن بیمار در چنین وضعیتی وی را از خطر دور ساخته و به آن ها کمک می کند تا پاسخ شان را نسبت به این وضعیت شناسایی نموده و کنترل نمایند.

 

  • درمان شناختی بواسطه واقعیت مجازی (VRCT)

فرآیند درمان شناختی به بیمار کمک می کند تا با تغییر شیوه تفکر و رفتار خویش، مشکلات خود را مدیریت و حل نماید. درمان گر های شناختی از تکنولوژی واقعیت مجازی جهت ایجاد موقعیتی خاص و محرکی شبیه سازی شده استفاده می کنند که منجر به بروز افکار و رفتار خاصی از بیمار می شود. این امر به بیمار کمک می کند تا درک بهتری نسبت به افکار و واکنش های خود در موقعیت های خاص داشته و آنها را کنترل نماید؛ افکار و واکنش هایی که بر خلق و خو و رفتار آنها تاثیر می گذارد.

 

VR تراپی و درمان افسردگی
واقعیت مجازی و درمان شناختی

 

  • چه احساس و حالت هایی با VR تراپی قابل درمان هستند؟

در این زمینه تحقیقی صورت گرفته که هنوز جای بررسی و پیشرفت دارد؛ لیکن بر اساس شواهد آن می توان از VR تراپی جهت درمان بسیاری حالات و حس ها بهره برد:

  • کنترل درد
  • تشویش و اضطراب
  • افسردگی
  • ترس ها و فوبیا
  • اختلالات استرس پس از ضربه روحی PTSD
  • پارانویا
  • اوتیسم

 

  • مزایای VR تراپی نسبت به درمان های معمول چیست؟

بکارگیری واقعیت مجازی فواید بسیاری برای درمان گر و بیمار دارد. در اینجا به چند مزیت آن اشاره می کنیم:

معمولا در سیستم VR تراپی، درمان گر بصورت فیزیکی حضور دارد. در این وضعیت درمان گر قادر است در فضای مجازی آن چه را که بیمار مشاهده می کند، ببیند و این امر موجب می شود تا هر دو درک بهتری از واکنش بیمار نسبت به دنیای واقعی داشته باشند.

با پیشرفت واقعیت مجازی، تجربه شبیه سازی شده واقعی تر می شود اما بیمار آگاه است که فضای شبیه سازی شده واقعی نیست. حقیقت این است که بیمار حس می کند همه چیز واقعی است اما آنها نسبت به این موضوع آگاه هستند که این محیط شبیه سازی شده است که به آنها کمک می کند تا به احساسات دشواری که بعنوان بخشی از فرآیند درمان می بایست با آن ها روبرو شوند، نزدیک شوند.

حضور درمان گر طی درمان
مزایای VR تراپی

 

  • معایب VR تراپی نسبت به درمان های معمول چیست؟

از آن جایی که اولین بار این تکنولوژی در اوایل دهه 1990 بکار گرفته شد، بزرگترین ایراد آن هزینه بالا و در دسترس نبودن تجهیزات آن بود. با کاهش چشمگیر هزینه و قابلیت استفاده از تکنولوژی VR، نیاز مصرف کننده به این سیستم در صنعت بازی و سرگرمی برآورده گردید و امروزه هزینه های VR تراپی برای درمان گر ها قابل پرداخت است.

برخی درمان گران بر این عقیده اند که کاربرد واقعیت مجازی در درمان رابطه میان بیمار و درمان گر را کمرنگ می کند و قطعا حقیقت دارد که بکارگیری VR تراپی در تمامی مواقع مناسب نیست.

 

محقق و مترجم : عطیه فضلی

منابع :

http://www.vrtherapy.org/depression/

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml

www.vrtherapynews.com/what-is-virtual-reality-therapy/

منبع

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.